Under några av mina ungdomliga år hade jag mitt drömjobb. Då när indietröjorna, mockasneakers och manchesterbyxorna avlöste varandra. Då hade jag det underbara jobbet som press & promotionansvarig på konsertbolaget Luger. För en musikälskande nörd var ju detta himmelriket. När jag också fick hoppa in som turnéledare för hiphopkollektivet Sidewalk Headliners så var kanske inte lyckan total utan mer vad sjutton har jag gett mig in på. Lilla korta jag med ett tiotal hungriga- på-att-slå-igenom hiphoppare som skulle resa runt i Norden. Hur sjutton skulle detta gå? Men jag lärde mig mycket på dessa resor. Att våga köra bil i ett hektiskt Oslo när vägskyltarna inte riktigt underlättade eller att faktiskt också våga styra upp ett gäng glada killar. För det var ju liksom bara jag och en drös med killar. Fina och mjuka killar. Bl.a. Spot Runnerz, EYE-N-I, DJ Viet-Naam och Profilen. Så ödmjuka och grymt ambitiösa. De ville ju leva på sin musik. Sin konst.
På stoppet i Oslo skulle killarna få köra förband åt Petter som precis då var i början av de där första skimrande åren av det stora Genombrottet med stort G. Så det var en alldeles speciell och otrolig känsla att 20 år senare få återigen höra det välkända introt till Såklart.

Här följer artikeln om just den kvällen. De andra kvällarna på turnen, de tror jag bestämt jag sparar ner i livets ryggsäck. De är mig så otroligt nära nämligen. Jag kan ta på känslan hos en 25-åring. Den där känslan av att stå mitt i livets centrum och inte våga kliva ur cirkeln för tänk om jag inte får vara med längre. De där åren när en inte riktigt vet vem man är eller vem man vill vara. När kärleken river i varje hörn och en vill bara hångla, få läppar som brinner av för mycket skäggstubb och det tar timmar att gå till tunnelbanan för man stannar och kysser varandra på varje kullersten. De där åren. Ni vet. När hjärtan sätts i brand och luften är på något sätt elektrisk.

Petter är fortfarande King

I den varma sommarkvällen är stämningen på topp vid restaurangen Fina Fisken i Trosa. En förväntansfull publik skanderar Petter, Petter, Petter. Det är slutsålt och publiken längtar efter Sveriges okrönte hiphopkung. För ingen annan svensk hiphoppare har hållit sig lika aktuell och relevant som Petter i så många år. Redan 1998 kom debuten Mitt sjätte sinne med hits som Mikrofonkåt och Vinden har vänt. Med det nästföljande albumet Bananrepubliken befäste Petter sin plats på den svenska musikscenen och det är än idag Sveriges mest sålda hiphopalbum. Idag är han en etablerad och folkkär artist med 14 album och två samlingsalbum bakom sig. Han har deltagit i Så mycket bättre på TV4, har eget vinmärke och blev utnämnd till Årets talare 2017.
Och när han äntrar scenen, till publikens jubel, kör han igång direkt med låten 48 rader från ett av de två album som släpptes i samband med sitt 20-års jubileum. Med textrader som ”Tack till några få, DJ Sleepy, Eye N’I, genom åren på turné, än idag så e ni med, ni betyder allt för mig, finns ingen Petter utan er ”.
Vilket blir tydligt när Eye N´ I äntrar scenen och de drar i gång Början till allt. De är samspelta, tajta och grymt taggade. Festen är här och har kommit för att stanna.
Hitsen rullas ut och taket lyfter på Fina Fisken. Det svänger något otroligt bra och publiken är med på varje uppmaning från Eye N´I. När han frågar om vi vill flyga högt som fiskmåsarna och om vi tror på kärlek så skriker alla samstämmigt JA.
Det är ett enormt tryck och även Petter blir ödmjukt tacksam för publikens kärlek. Tackar och bjuder på mer. Vi får nostalgiskt återvända till allsångsvänliga och afterskipopulära Såklart och Vinden har vänt. Det fortsätter under kvällen med grymma versioner av Det går bra nu, Toppen av ett isberg, Fredrik Snortare & Cecilia Synd och Faller av. Hela publiken skanderar Dom kan inte ta vår glöd och Eye N´I är en fenomenal side-kick som sprider energi till en hel stad.
Men det är onekligen Petter som är den stora stjärnan. I magiska Håll om mig bultar det samhällsengagerade hjärtat starkt och tydligt. Kärlek beskrivs både längtansfullt och smärtsamt i låtar som Se på mig nu och Ikväll. Där får också artisten Carolina Wallin Peréz agera både Linnea Henriksson och Ana Diaz och har inga problem att fylla deras skor med sin finstämda röst.
Petters styrkor är hans texter och förmåga att förnya sig. Som entreprenör. Som författare. Som varumärke. Det är svårt att tänka sig att detta är killen med svår dyslexi som kämpade sig igenom skolåren. Men så är han också en fena på att lyfta ett enkelt rim och med ett dansant beat skapa hiphopmagi.
Det är 20 år sedan Petter Askergren klev fram med sina sneakers och baggy jeans. Och han står ännu stadigt kvar. Vi är väl överens om att han brinner för det här permanent.