Att definiera framgång. Det är något som jag ofta pratar om i mina konsultationer.

Jag tror nämligen att det definieras åt oss idag. Samhället och andras förväntningar bestämmer åt oss vad ett framgångsrikt företag ska vara. Men visste du att ordet framgång har synonymer som lycka, medvind och välgång? Och just ordet medvind kan det vara ett av det finaste? Att vara i ett sammanhang med medvind. Där du seglar fram. Av den mjuka vinden.

Och jag tror att det är bland det viktigaste vi kan definiera åt oss själva. Just vad du själv tycker är framgång.
Jag undrar, nu när du kanske funderar på året som gått och året som kommer. Vad är framgång för dig?

Jag tror att du behöver upptäcka din egen definition av framgång för att nå det. För om du fokuserar på någon annans version av framgång kommer du sannolikt gå vilse. Missa det du vill. Och behöver.

Och ditt svar kan hjälpa att navigera i din företagsutveckling. I din prissättning. I ditt sälj. Och därmed också i din marknadskommunikation. Du kan styra i vilka sammanhang du vill vara genom att definiera din framgång.
När du får en uppdragsförfrågan? Eller en ny kund? När du kommer på flera nya tjänster och nya idéer i din tjänstekatalog, då kan ditt svar hjälpa dig rätt.

Härom veckan hade jag en kund som trodde att framgång var att ha en stor omsättning för företaget och att ett framgångsrikt företag alltid sprang på kundernas önskemål. Och nu kände kunden sig utbränd och vilsen. När jag ställde frågan – vad är framgång för dig? – blev det ett helt annat svar än att bara tjäna mycket pengar. När kunden fick tänka efter kom ett helt annat perspektiv fram. Och vi kunde därmed göra förändringar för att skapa ett hållbart ledarskap, som inte leder till utbrändhet, och fortfarande ha en god omsättning. Men numera jobba mot rätt saker.

Framgång för mig är att kunna möta mina barn efter skolan. Att bestämma min tid utifrån deras behov. Veta att jag finns där. För just dem. Men också för att själv sätta mig i positiva sammanhang. Där jag kan göra det jag är bra på, det jag älskar och där jag vet att jag behövs.

Så vad är framgång för dig?