Tänk att detta med att gilla sig själv kan vara så svårt. Istället sår vi mycket lättare. Både dahlior och självtvivel.
Vi slåss mot hjärnspöken. Som bygger bo vid vårt öra. Och vi jämför oss så ofta med andra. Att själen blir sjuk.

Det har tagit mig många år. Att likt Don Quijote slå ner de imaginära vattenkvarnarna.
Och finna en plats. Där jag är snäll mot mig själv.
En del i min resa har varit detta med egen tid. Att förstå hur viktigt den är för mig och verkligen sätta av tid. För mig själv.
Att mina barn numera sköter sig själva och att jag är egen företagare bidrar såklart.

För numera börjar dagen alltid med en stund för mig själv. Det blir ett sätt att både ge kroppen och knoppen en stunds kärlek.

För några år sedan fick jag tips om att göra en lymfmassage. Min kropp kändes tung och jag hade haft en period med mycket sjukdomar. För just Lymfsystemet är ett viktigt organ för kroppens funktion och hälsa. Det transporterar bort överflödsvätska och slaggämnen i kroppen. Lymfsystemet hjälper kroppen att må bra vilket gör att det är en viktig del av immunförsvaret. 
Vårt lymfsystem och utrensning av lymfan sker via blodsystemet. Det är därför torrborstning är ett effektivt sätt, då det är en behandling som stimulerar blodcirkulationen.
Här kan du läsa mer om torrborstning!

Och det är därför jag brukar börja med att torrborsta kroppen mjukt och lugnt. Avslutningsvis tar jag en snabb varm dusch. Det är bra att skölja av sig de torra hudpartiklarna som lossnar vid torrborstningen.
Sedan jag började kallbad är det en skön ritual att avsluta med en minut under riktigt kallt vatten. Jag vaknar till och får energi. Att duscha samt bada kallt har även hjälpt mig med mina klimakteriebesvär. För japp, jag är i den åldern! Varma svallvågor började skölja över mig för något år sedan men detta slipper jag så länge jag kallduschar och kallbadar. Efteråt är det skönt att smörja in kroppen med en mjuk salva.
Nu har kroppen fått en bra början och nu vill jag väcka musklerna till liv. På youtube finns otroligt mycket bra inspiration.  Mady Morrison har flera korta videos med olika program. De är lagom avancerade och lätta att följa.
Denna gör jag väldigt ofta!

Och avslutningsvis gör jag en kroppsaffirmation. 
Jag drar långsamt fingrarna på underarmen mellan handleden och upp till armvecket, långsamt långsamt medan jag upprepar orden – allt blir bra och jag är bra. Det gör jag på båda armarna medan jag bara tar in orden. Inget annat. Känner jag att tankarna virvlar iväg försöker jag hämta hem blicken till armen. Och långsamt gör jag rörelsen tills jag är bara där och då.

frukosttips

Nu brukar det ha gått ca 25 minuter och jag gör i ordning frukost. Vilket vanligtvis består av antingen gröt, äggröra eller smoothie.
Ett glas varmt vatten med en skiva citron brukar jag också dricka. Jag äter min frukost medan jag skriver i några minuter.
Ett tips är att sätta klockan på fem minuter och sedan låter du bara orden forsa fram fritt tills klockan ringer.
Hjärnan vaknar till och du har fått en kreativ stund för dig själv. Eller i alla fall skrivit ner vad som ska handlas i veckan.

Att ge mig själv en stund på morgonen försöker jag göra så ofta jag kan. Vissa mornar är det annat i kalendern eller någon tonåring har missat sin buss. Och på helgerna blir det kanske en yoga stund eller ett träningspass istället.
Men för mig är det små saker som gör att jag sår självkärlek. Istället för något annat. För i det lilla bor ju det stora.