Tycker du om hösten? Jag tycker verkligen om årets alla skiftningar. Med hösten kommer alltid ett skönt skifte. En förändring. Jag ömsar lite skinn. Flyttar om. Både själsligen och saker runt omkring mig. För mig är hösten en brytpunkt och nystart mycket mer än årskiftet. Och jag tycker även om att saker och ting går lite långsammare. Med hösten kommer också en längtan en härlig möjlighet att ta vara på naturens skatter och skapa fantastisk mat som värmer både kropp och själ. Det finns något magiskt med att  känna den friska höstluften och sedan komma hem för att lägga tid på på att laga mat tillsammans.

En av höstens stora förtjänster är skörden från trädgården eller från andra lokala odlingar. Jag har tyvärr inte än en egen odling utan vår trädgård växer sakta fram. Däremot åker jag gärna till Hillsta självplock Grönsakerna som mognar under den här årstiden är fulla av smak och näringsämnen. Och det är en fröjd att botanisera bland deras utbud. Jag gör gärna soppor. Enkelt och gott. En riktig stjärna under hösten. Det finns något tröstande och tillfredsställande med att röra ihop en rykande het soppa. Oavsett om det är en krämig potatis- och purjolökssoppa, en mustig tomatsoppa eller en värmande linssoppa, så är soppor en perfekt rätt när temperaturen sjunker och mörkret faller tidigt.

Så varför inte ta dig tid att laga god mat under hösten? Njut av de lokala råvarorna, experimentera med nya recept och bjud in vänner och familj för att dela den mysiga matupplevelsen. Hösten är en tid att koppla av, njuta av enkla glädjeämnen och låta maten bli en del av den vackra årstiden.

En soppa som jag gör väldigt ofta är en het sötpotatissoppa med chili.

Sötpotatis soppa med chili
Skala potatisen och skär i små bitar. Skala och hacka chili, lök och vitlök. Fräs löken och chilin i oljan i en stor gryta utan att den tar färg. Tillsätt sötpotatis samt gurkmeja och fräs ytterligare i en minut.
Tillsätt sedan grönsaksbuljong, vatten och kokosmjölk. Låt koka upp och sjud på svag värme i ca 15 minuter tills potatisen mjuknat. Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev. med mer vatten. Tillsätt riven färsk ingefära, limeskal och limejuice. Smaka av med salt.
Jag serverar gärna soppan med en klick yoghurt, rostade pumpakärnor och färsk koriander.

Ingredienser:
800 g sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 msk olivolja
2 tsk malen gurkmeja
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk
5 dl vatten
1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
2 msk riven färsk ingefära
Finrivet limeskal av en lime och färskpressad limejuice från en lime
En nya salt salt