Ibland kommer saker ens väg. Som blir något alldeles speciellt. Något som en kanske återvänder till. Tar med sig. Funderar extra på.
Något som helt enkelt flyttar in i en medvetenhet.

Boken ”Jävla karlar” är en sådan sak. Boken lämnar mig inte på flera dagar.
Jag ser andra som skriver samma sak. Det blir en bok som jag på något sett skulle vilja ha oläst. Just för att jag vet vilken bokupplevelse jag har framför mig.

Boken handlar om Andrev Walden och hans uppväxt. Eller i alla fall ur hans perspektiv. Vad är sanning och vad är minnets egna sätt att förvandla ett minne till något som går att hålla i. För jag misstänker att det är flera av dessa saker som händer honom, som kanske är ett annat minne för någon annan. Om det som egentligen hände.
För det är ju så sanningen är. Den kommer i flera skepnader, helt beroende på vilken sida du befinner dig på om den.

Boken utgår från den omvälvande julen 1983. Där en liten Andrev upptäcker att mannen han trott vara hans far, inte är det. Det sätter tonen för resten av boken och skildrar Andrevs fortsatta längtan efter ett sammanhang. Andrew skriver intensivt och inlevelsefullt. Ärligt och starkt. Humoristiskt och fyndigt. Genom detaljerade beskrivningar och känsloladdade skildringar blir Andrevs inre värld levande och äkta även för mig. Varje kapitel avslöjar nya möten och därmed nya lager av hans känslor och längtan, och jag dras med in i hans resa med hull och hår.

Just ”Jävla karlar” är bok som med sitt rika språk och skarpsynta observationer tar dig med in i en värld full av förväntningar likaväl som besvikelser. Den ger en inblick i en pojkes komplexa och utmanande uppväxt. Men utan att bli ett offer. Utan de rika karaktärsutvecklingarna gör boken mänsklig. För det är inte bara en berättelse om en liten pojkes sökande efter sin biologiska far, utan även en utforskning av mänskliga relationer, identitetskriser och de lager av hemligheter som kan omge en familj. En berättelse som är både tankeväckande och känslomässigt gripande. Det är en bok som berör dig och kanske får dig att reflektera över din egen familj och uppväxt. Inspirera till diskussioner om familj och identitet. Allt det som gör oss till de människor vi blir som vuxna.

Så läs den. Bara läs den.
För tänk alla okända berättelserna som döljer sig bakom varje ansikte du möter. Hur våra liv är en sicksack-bana av erfarenheter och upplevelser. Låt Andrevs berättelse inspirera dig till eftertanke och förståelse. Om att alla bär på resor som vi inte vet något om.
Så läs den. Bara läs den.
Och låt dess hans historia berika ditt liv och din syn på världen omkring dig.